Przepisy na dania, desery i obiady
Administrator
Składniki na 15 porcji:
1 torebka budyniu waniliowego,2 szkl. + 5 łyżeczek mleka,2/3 szkl. cukru,1 op.(10dag.) rodzynek,3 jaja, 10 dag m±ki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag masła,1 op.waf lowych rurek,15 dag konfitury morelowej,3 łyżki rumu,szczypta soli,listki mięty do dekoracji.
1:Proszek budyniowy wymieszaj z 1/2 szklanki mleka.
Do garnka wlej 1 i 1/2 szklanki mleka. Wsyp połowę cukru i zagotuj. Wlej rozrobiony budyń, Energicznie mieszaj±c, gotuj, aż masa zgęstnieje (ok. 1 minuty).Gotowy budyń zdejmij z ognia o odstaw do wystudzenia. W tym czasie rodzynki skrop rumem i odstaw, aby nasi±kły alkoholem.
2:Jajka wbij do miseczki.
Dosyp szczyptę soli oraz resztę cukru. Utrzyj mikserem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj 5 łyżek mleka. M±kę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej wprost do ucieranej masy, delikatnie wymieszaj. Blachę wyłóż pergamminem. Rozsmaruj na niej ciasto. Biszkopt piecz przez 12 minut w temp. 175 st.
3: Masło utrzyj na jasnokremow± masę.
Następnie małymi porcjami dodawaj do niej budyń. Ucieraj mikserem,aż krem będzie gładki i puszysty. Wtedy dołóż namoczone w rumie rodzynki. ¦ciereczkę lekko skrop wod±. Przełóż na nia upiecziny biszkopt i ciasto całkowicie wystygnie, rozwiń je n blacie.
4: Biszkopt posmaruj przygotowanym kremem.
Kilka łyżek kremu odłuż do dekoracji!!!. Wzdłuż jednej krawędzi ułóż 3 waflowe rurki-jedn± za drug±. Ponownie zwiń. Roladę włóż do lodówki (najlepiej na 2 godziny). Konfiturę podgrzej, wierzch rolady. Ciasto przed podaniem udekoruj odłożonym kremem, rurkami i mięt±.
SMACZNEGO!!!
Offline