Przepisy na dania, desery i obiady
Administrator
Przygotowanie skrzydełek:
skrzydełka z kurczaka - 250 g
Przygotowanie marynaty:
ocet cedrowy - 10 ml, sos sojowy jasny - 50 ml, sok ananasowy - 200 ml,
olej - 20 ml, chrzan - 70 g, czosnek - 10 g
Sos do skrzydełek:
cząstki ananasa konserwowego - 60 g, miód - 20g, skrobia ziemniaczana - 10 g, woda - 50 g,
Przyprawy: sól morska, sól warzona, grubo mielony czarny pieprz, cukier do smaku
1
Skrzydełka myjemy, doprawiamy solą, pieprzem.
2
W naczyniu mieszamy ocet cedrowy, sos sojowy i sok z ananasa, dodajemy charzan i drobno posiekany czosnek. Dokładnie mieszamy wszystkie produkty. Przelewamy do rondla i gotujemy przez 60 minut.
3
W naczyniu marynujemy dokładnie skrzydełka w marynacie, następnie przekładamy na GN i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny.
4
Umieszczamy na rozgrzanym grillu skrzydełka i smażymy ze wszystkich stron, odkładamy na aluminiową tackę celem dopieczenia. Cały czas nanaosząc pendzlem silikonowym marynatę na skrzydełka.
5
W rondlu umieścic I część wody, cząstki ananasa i miód. Zagotować składniki a następnie zmiksować na gładka masę i zagęścić skrobią rozpuszczoną w II części wody.
Offline