Kuchcikowo, porady kulinarne

Przepisy na dania, desery i obiady


#1 2012-09-26 21:20:10

DreksonPL

Moderator

Zarejestrowany: 2012-09-26
Posty: 18
Punktów :   

Szybkie spaghetti bolognese

Składniki, 2 porcje:

    około 150 g makaronu (spaghetti lub tagliatelle lub fettuccine)
    300 g pomidorów (użyłam malinowych)
    1 łyżka masła
    1/2 ząbka czosnku
    kawałeczek papryczki chili (opcjonalnie) lub szczypta ostrej papryki w proszku
    100 - 150 g mielonego mięsa (np. chudej wołowiny, użyłam gładko zmielonej wołowiny jak na tatara)
    1/2 łyżki sosu sojowego
    sól i świeżo zmielony pieprz
    1/3 łyżeczki oregano w proszku
    mała szczypta cynamonu (opcjonalnie)
    1 łyżka oliwy extra vergine
    2 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera (opcjonalnie)



Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, najlepiej wyłowić go łyżką i włożyć bezpośrednio do gotowego sosu. Zachować około 4 - 5 łyżek wody z gotującego się makaronu.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, sok i nasiona z komór. Miąższ pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno starty czosnek i posiekaną chili lub chili w proszku. Podsmażyć kilkanaście sekund, włożyć rozdrobnione mięso, sos sojowy, sól i pieprz, oregano i cynamon jeśli używamy. Smażyć mieszając przez około 1 -2 minuty aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
Dodać pomidory, oliwę i na większym ogniu gotować przez około 1 - 2 minuty. Włożyć ugotowany makaron oraz około 4 łyżek wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzewać przez kilka sekund, odstawić z ognia. Posypać tartym serem. Po odczekaniu minuty sos dodatkowo zgęstnieje.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.dzogczen.pun.pl www.shadow-of-lostendard.pun.pl www.speedwaymanager.pun.pl www.rozrywka-kielce.pun.pl www.assassinsrom.pun.pl