Przepisy na dania, desery i obiady
Administrator
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
-20 dag ryżu
- 1 litr mleka
- pół szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 5 jajek
- jajek
- 20 małych śliwek
- 4-5 łyżek mąki
- ok. 2/3 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Ryż wsyp na sitko, opłucz pod strumieniem bieżącej wody, osącz, a następnie przesyp do garnka.
Do ryżu dodaj mleko, dosyp cukier oraz cukier waniliowy. Postaw na ogniu, poczekaj aż zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem do miekkości około 20 minut zdejmij i ostudź.
2. Śliwki umyj natnij wzdłuż ale nie dokońca aby owoce się nie rozpadły wyjmij pestki!!!!
Rozbij trzy jajka oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Żółtka połącz z zimnym ryżem, wymieszaj z mąką oraz pianą z białek.
3. śliwki olep ciastem ryżowym w kule. Reszte jajek wbij na talerz i rostrzep widelcem najlepiej.
Przygotowane knedle panieruj w roztrzepanych jajek następnie otaczaj w bułce tartej, wkładaj na mocno rozgrzany olej. ?Smaż na złoty kolor!!!
SMACZNEGO OPŁACA SIĘ BARDZ DOBRE
ADMINSTRATOR
Offline