Przepisy na dania, desery i obiady
4 porcje
100 ml likieru kawowego Kahlua
50 ml wódki
50 ml mleka
600 ml śmietanki
sorbet:
100 ml likieru kawowego Kahlua
200 ml wody
100 g drobnego cukru
Przygotuj sorbet: wlej do rondelka wodę, dodaj cukier, wstaw na średni ogień. Mieszaj od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodaj likier, zagotuj i odparuj trochę płynu. Zdejmij z ognia, ostudź, przelej do płaskiego naczynia i wstaw do zamrażalnika na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij, rozbij masę widelcem, przełóż z powrotem do naczynia i wstaw ponownie na godzinę do zamrażalnika.
Ubij schłodzoną śmietankę, wstaw do lodówki.
Tuż przed podaniem, wymieszaj w shakerze z kostkami lodu mleko, likier i wódkę. Przelej do 4 wysokich szklanek, ostrożnie - tak, by utworzyć warstwy - dodaj bitą śmietanę. Wyjmij sorbet kawowy z zamrażalnika i ponownie użyj widelca, aby go rozłożyć na porcje. Ostrożnie ułóż sorbet na śmietanie i od razu podawaj.
Rada: w wersji bezalkoholowej zastąp likier esencjonalnym espresso i zrezygnuj z wodki.
Offline