Przepisy na dania, desery i obiady
Administrator
żeberka wieprzowe (ok. 70 dag) 1 duża cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka margaryny granulowany czosnek przyprawa do mięsa wieprzowego sól pieprz
Sposób wykonania: Żeberka umyć, wysuszyć i pokroić na 4 porcje. Następnie obsypać je granulowanym czosnkiem, przyprawą do mięsa wieprzowego, solą, pieprzem i włożyć do lodówki na około 2 godzinki. Po tym czasie wrzucić je na gorący tłuszcz (olej + margaryna) i zrumienić z każdej strony. Do rondla z żeberkami dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Dalej smażyć razem, aż cebula się zrumieni. Następnie do rondla wlać około 1 ½ szklanki wody. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 70 minut. Podawać na ciepło z ziemniakami polanymi powstałym sosem i ulubionym dodatkiem. Podane składniki wystarczą na około 4 porcje. Smacznego.
Offline