Przepisy na dania, desery i obiady
Składniki
ilość porcji: 6
3 łyżki sosu hoisin
3 łyżki sherry
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu barbecue
2 posiekane cebule dymki
2 ząbki wyciśniętego czosnku
1 łyżka mielonego świeżego imbiru
700 g łaty wołowej
patyczki do szaszłyków.
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min | Gotowanie: 6 min | Czas dodatkowy: 2 godz, chłodzenie
1. W małej misce wymieszać sos hoisin z sherry, sosem sojowym, sosem barbeque, dymką, czosnkiem i imbirem.
2. Pokroić mięso w poprzek ścięgien na plastry o grubości ok. 1/2 cm. Umieścić plastry w dużej (3 litrowej) plastikowej zamykanej torebce. Wlać do torebki sos i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce przez 2 godziny lub zostawić na noc.
3. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Wylać marynatę, a mięso nadziać na patyczki.
4. Posmarować ruszt olejem. Opiekać szaszłyki po 3 minuty z każdej strony lub stosownie do własnych upodobań.
Gotowe w 2 godz 36 min.
Offline