Przepisy na dania, desery i obiady
Składniki, 1 duża pizza lub 2 mniejsze:
Ciasto:
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 pełna łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy i dodatki:
1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
40 g tartego sera mozzarella
1/2 pęczka świeżej bazylii*
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i szczyptą mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Rozdrobnione pomidory bez skórek zagotować w rondelku wraz z oliwą, solą, pieprzem oraz cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Podrośnięte pizze posmarować sosem pomidorowym, rysując okręgi (może pozostać trochę sosu). W tym momencie włączyć piekarnik i nagrzać go do maksymalnej temperatury 250℃. Odczekać jeszcze 15 minut po rozgrzaniu się piekarnika i włożyć blachę do górnej jego połowy.
Piec przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Na koniec pizze posypać tartym serem mozzarella i jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika aby ser się roztopił. Wyjąć i posypać listkami bazylii.
* opcjonalnie - dodaj suszone oregano do sosu pomidorowego, zamiast bazylii na wierzch pizzy. Świeżą bazylię można też zastąpić świeżym oregano.
Offline